21 november 2016

Sudoku




Idag arbetade vi med sudoku med geometriska figurer. Kan vara lite klurigt att förstå tänket, men efter några omgångar förstod de flesta. 



18 november 2016

Vi tillverkar böcker

Igår tittade vi på hur man kan göra en berättelse med fyra bilder, samt vilken ordning bilderna ska komma i för att man ska förstå berättelsen. 


Sen började vi göra egna böcker enligt samma princip. (Ett vikt A4 motsvarar fyra bilder). 


Fredag:
Idag gick vi ner till Sporthallen och hade rast med fyrorna, sedan följde vi med dem in. Halva gruppen fick skriva böcker med fyrorna. 


Några barn använde sig av ett papper med fyra rutor...


...sedan skrev de ner sin berättelse på dator. 


De som hann färdigt med. Berättelsen gjorde en illustration till. 


De som inte skrev böcker fick en mysig sagostund. Nästa vecka är det deras tur att skriva en berättelse. 

15 november 2016

Geometri i skogen

Så här kan man arbeta med geometri, problemlösning och samarbete i skogen. 










10 november 2016

Geometri

Nu arbetar vi med geometriska figurer  bl.a. genom dessa övningar. 


Tillsammans tränar vi att läsa om dessa geometriska former. 


Vi bygger med former.


Vi spelar spel som bildar ett diagram. Då kan vi samtala om vilka former det fanns flest av och vilka det fanns färst av, samt om det är några som det är lika mänga av. 

Vi spelar spel där man slår tärning och får färglägga olika former. 

Kom gärna in och titta på våra fina raketer som vi byggt med geometriska former. 



Så här står det i de kompletterande kommentarerna till Lgr11 om Geometri:

Undervisningen ska behandla grundläggande geometriska objekt … samt deras inbördes relationer. Grundläggande geometriska egenskaper hos dessa objekt. Dessa objekt ska alla elever möta så att de tidigt får möjlighet att bekanta sig med objektens utseende, namn och relationer. Eleverna ska också tidigt få undervisning om och därigenom förståelse för att positionen inte har någon betydelse för den geometriska formen. Det vill säga att exempelvis en triangel fortfarande är en triangel även om den vrids och intar en annan position. På så sätt kan eleverna utveckla kunskaper om och förståelse för dels de enskilda objekten, dels relationen mellan olika objekt, till exempel mellan en kvadrat och en kub.

I årskurserna 1–3 ska eleverna få möta geometriska objekt som är elevnära. Det kan till exempel vara en boll och en låda. Eleverna görs förtrogna med de matematiska begreppen genom resonemang om likheter och skillnader, till exempel när det gäller sida, kant och hörn. Genom att benämningarna klot och rätblock introduceras lär sig eleverna de matematiska termerna för bollen och lådan.