16 december 2016

God jul

Julpyssel

 


Igår klurade barnen på olika ord som börjar på Gg


 

Idag funderade vi på hur Trulle och Trulle hade gjort sin polkagriskäpp, hjärta och stjärna. Sedan gjorde vi likadana. Det var många flitiga pysslare.


 


 


 

14 december 2016

Konstverk med jultema


Idag har vi ritat julmotiv. 



För den som vill finns förslag på hur man kan rita olika saker. 


Monterade och klara. Kom gärna in och titta på våra fina konstverk. 

21 november 2016

Sudoku




Idag arbetade vi med sudoku med geometriska figurer. Kan vara lite klurigt att förstå tänket, men efter några omgångar förstod de flesta. 



18 november 2016

Vi tillverkar böcker

Igår tittade vi på hur man kan göra en berättelse med fyra bilder, samt vilken ordning bilderna ska komma i för att man ska förstå berättelsen. 


Sen började vi göra egna böcker enligt samma princip. (Ett vikt A4 motsvarar fyra bilder). 


Fredag:
Idag gick vi ner till Sporthallen och hade rast med fyrorna, sedan följde vi med dem in. Halva gruppen fick skriva böcker med fyrorna. 


Några barn använde sig av ett papper med fyra rutor...


...sedan skrev de ner sin berättelse på dator. 


De som hann färdigt med. Berättelsen gjorde en illustration till. 


De som inte skrev böcker fick en mysig sagostund. Nästa vecka är det deras tur att skriva en berättelse. 

15 november 2016

Geometri i skogen

Så här kan man arbeta med geometri, problemlösning och samarbete i skogen. 










10 november 2016

Geometri

Nu arbetar vi med geometriska figurer  bl.a. genom dessa övningar. 


Tillsammans tränar vi att läsa om dessa geometriska former. 


Vi bygger med former.


Vi spelar spel som bildar ett diagram. Då kan vi samtala om vilka former det fanns flest av och vilka det fanns färst av, samt om det är några som det är lika mänga av. 

Vi spelar spel där man slår tärning och får färglägga olika former. 

Kom gärna in och titta på våra fina raketer som vi byggt med geometriska former. 



Så här står det i de kompletterande kommentarerna till Lgr11 om Geometri:

Undervisningen ska behandla grundläggande geometriska objekt … samt deras inbördes relationer. Grundläggande geometriska egenskaper hos dessa objekt. Dessa objekt ska alla elever möta så att de tidigt får möjlighet att bekanta sig med objektens utseende, namn och relationer. Eleverna ska också tidigt få undervisning om och därigenom förståelse för att positionen inte har någon betydelse för den geometriska formen. Det vill säga att exempelvis en triangel fortfarande är en triangel även om den vrids och intar en annan position. På så sätt kan eleverna utveckla kunskaper om och förståelse för dels de enskilda objekten, dels relationen mellan olika objekt, till exempel mellan en kvadrat och en kub.

I årskurserna 1–3 ska eleverna få möta geometriska objekt som är elevnära. Det kan till exempel vara en boll och en låda. Eleverna görs förtrogna med de matematiska begreppen genom resonemang om likheter och skillnader, till exempel när det gäller sida, kant och hörn. Genom att benämningarna klot och rätblock introduceras lär sig eleverna de matematiska termerna för bollen och lådan.

28 oktober 2016

Barns rättigheter

Den här veckan har vi läst böcker kopplade till barn-konventionen och alla människors lika värde. 

Idag fick alla barn varsin människa att färglägga. Precis som oss så blev de olika och unika, alla lika värdefulla. 

Elina kom med idén att vi skulle kunna sätta ihop dem som en ring. Några barn hjälptes åt att testa om det gick och hur stort papper vi behövde. De kom även på att två barn saknades och de borde ju också få vara med, så vi lämnade plats till dem. När vi klistrat upp alla barn så funderade vi på om den var klar. Emma kom med förslaget att vi kunde skriva "Världens bästa klass" i mitten och det tyckte de andra var ett bra förslag. Några barn tyckte att vi skulle rita hjärtan bredvid, alla som ville fick rita ett hjärta. Vad bra det blir när man samarbetar och vilket fantastiskt konstverk det blev. Kom gärna in och titta. 


Lgr11
Natur, teknik och samhälle
Barnets rättigheter i enlighet med konventionen om barnets rättigheter (barn konventionen). 

Grundläggande värden

Skolväsendet vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Var och en som verkar inom skolan ska också främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö.

Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta är de värden som skolan ska gestalta och förmedla. I överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism sker detta genom individens fostran till rättskänsla, generositet, tolerans och ansvarstagande. Undervisningen i skolan ska vara ickekonfessionell. 


Förståelse och medmänsklighet

Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling ska prägla verksamheten. Ingen ska i skolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell lägg ning, ålder eller funktionsnedsättning eller för annan kränkande behandling. Sådana tendenser ska aktivt motverkas. Främlings entlighet och intolerans måste bemötas med kunskap, öppen diskussion och aktiva insatser.

Det svenska samhällets internationalisering och den växande rörligheten över nations gränserna ställer höga krav på människors förmåga att leva med och inse de värden som ligger i en kulturell mångfald. Medvetenhet om det egna och delaktighet i det gemensamma kulturarvet ger en trygg identitet som är viktig att utveckla tillsammans med förmågan att förstå och leva sig in i andras villkor och värderingar. Skolan är en social och kulturell mötesplats som både har en möjlighet och ett ansvar för att stärka denna förmåga hos alla som arbetar där. 




20 oktober 2016

Krokodilträsket

Hur tar man sig över ett krokodilträsk med hjälp av varsin träbit?

Barnen var väldigt snabba att besluta att de skulle samarbeta. 

De började med att lägga ut alla brädor i en lång rad. 

Sen började de gå ut på "bron" 

Efter ett tag blev det ganska trångt så de skickade brädor till den som var först. 

Några blev kvar på ena sidan och de övriga försökte ta sig över till den andra. Men hur gör man för att få över alla till andra sidan?
Det får vi klura på en annan gång...

Lgr11

Undervisningen i förskoleklassen ska syfta till att stimulera elevernas allsidiga ut veckling och lärande. Undervisningen ska ta sin utgångspunkt i elevernas behov och intressen samt i det kunnande och de erfarenheter som eleverna tidigare har tillägnat sig, men också kontinuerligt utmana eleverna vidare genom att inspirera till nya upp täckter och kunskaper.

 Undervisningen ska uppmuntra och utmana eleverna att pröva egna och andras idéer, lösa problem och omsätta idéerna i handling.


 


17 oktober 2016

Idrott och kompispatrullen

På idrotten idag var vi ute och lekte 


Tillsammans skulle gruppen komma överens om vilken sorts godis de är. 



Det hungriga godistrollet ligger och sover. 



...men vips vaknar godistrollet och försöker fånga citrongodisar, geléhallon, choklad och sötlakrits-klubbor. 



Efter idrotten fick vi besök av kompisspatrullen (Kerstin, Andreas och Britta). En jättebra musikföreställning med fokus på vänskap och de viktiga orden hej, tack och förlåt. 

Om ni är nyfikna så finns det klipp på youtube, från tidigare föreställningar.

Hej, hej
Jag är en astronaut
Sura faster Ella
Disco
Jag slog en kille idag
ÅEEYO

14 oktober 2016

Skogen


Idag blev det en kringelikrokig väg till skogen. 



När vi väl kommit fram fick alla ta en kotte och sedan tränade vi på matematiska begreppet "uppskatta". Hur långt tror vi att kottarna når om vi lägger alla på en lång rad. Sen testade vi. Vi diskuterade även hur det skulle bli om vi tog pinnar och om det skulle göra någon skillnad på vilken längd pinnarna jag. 



Spännande med frostklädda spindelnät



När vi kom tillbaka till skolan tittade vi på några läsormar, en del har hunnit färglägga mänga rutor. Spännande att se hur många det blir när vi samlar in alla ormar och ska visa upp för övriga skolan. 

13 oktober 2016

Utflykt


Trulle och Trulle hade hört att det skulle finnas en jättestor sjö, Sveriges femte största sjö. Alla barn vill visa var den finns, så vi promenerade ner till vindskyddet vid Storsjön. När vi kom fram fick barnen två uppgifter av Trulle och Trulle. Den första var att de två och två skulle fundera ut något som de ville fotografera och sedan skriva om på bloggen. Den andra uppgiften var att de skulle leta stenar och annat material och bygga ett troll. Sakerna har de tagit med till skolan så att vi kan limma ihop trollen. 


Här kommer barnens fotografier och berättelser till dem. 



vi hitade påeljusan. trål  påstenen. fia moa


det er den 5 största sjö. ivar lucas



det va lila bokstäver. Einar


 
vt sen. tureoliver



srsö. alvar alva

vi kasta sen i storsjön
ture he max e.


aka
vtönn
villy Theo  



plask. plums. emma Noah



vi ha fotat stor sjön och  en bit av landät. vera och elvira


 hfjttjtjtjtkigktkgokttkioktkititiriroi95o4gug9i4t9i                                                                                                                                         trewsfgggdgfgjxsssaddzxfr (spökskrift)
 axelthilde


 
fin ö. vi hrtagit kot. molly ock elina



Sista biten tillbaka till skolan, från Ica, räknade vi hur många lyktstolpar som vi passerade (de som var så nära att vi kunde ta på dem). Hur många det blev? fråga era barn.



Genom vår utflykt och inlägget på bloggen får vi bl.a. med följande saker i Lgr11:

I undervisningen ska eleverna erbjudas en variation av arbets sätt, uttrycksformer och lärmiljöer 
Undervisningen syftar till att främja elevernas fantasi, inlevelse och förmåga att lära tillsammans med andra genom lek, rörelse och skapande genom estetiska uttrycks former 
Eleverna ska ges förutsättningar att utveckla en allsidig rörelseförmåga genom att få delta i fysiska aktiviteter och vistelse i olika naturmiljöer. 


Genom undervisningen i förskoleklassen ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:
  • pröva och utveckla idéer, lösa problem och omsätta idéerna i handling,
  • skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt och empatiskt förhållningssätt,
  • kommunicera i tal och skrift i olika sammanhang och för skilda syften,
  • skapa och uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer,
  • röra sig allsidigt i olika miljöer 


Undervisningen ska behandla följande 
  1. Matematiska resonemang och uttrycksformer
    • Naturliga tal och hur de kan användas för att ange antal och ordning. 
     
  2. Språk och kommunikation 
    • Digitala verktyg och medier för kommunikation. 
    • Bokstäver och andra symboler för att förmedla budskap. 
  1. Lekar, fysiska aktiviteter och utevistelse
    • Fysiska aktiviteter inomhus och utomhus under olika årstider och i olika väder. 
  1. Natur, teknik och samhälle
    • Byggande och konstruktion med hjälp av olika material, redskap och tekniker. 
  1. Skapande och estetiska uttrycksformer
    • Olika material, redskap och tekniker för att skapa och uttrycka sig.
    • Digitala verktyg för framställning av olika estetiska uttryck.