29 september 2016

Matematik

Efter att fyrorna läst för oss så arbetade vi med matematik på olika sätt (kombinerat med lek i grupp om fyra). 

Multilink tränar konstruktion 

Buss-spelet tränar addition och subtraktion

Lego tränar konstruktion 

Skattkistan tränar addition och subtraktion 

Kaplastavar tränar konstruktion 


Grodspelet tränar addition och subtraktion 

Några fortsatte att skriva på bloggen om vårt äventyr i skogen. Förhoppningsvis blir vi klara med det sista imorgon så att ni får läsa om allt spännande vi var med om. 


26 september 2016

Musikatörerna


Vi har varit på en konsert med en Blåsorkester men herr Drill trodde att det hette FLÅS-orkester. Det heter blåsorkester för att det är många blåsinstrument. Vi fick lära oss nya ord om musik tex det finns toner som heter A o C. Vi fick lära oss att dirigera. 
/Barnens ord



Vi har varit till Storsjöteatern och lyssnat på Musikatörerna, en blås-symfoniorkester. Vi har fått höra många olika instrument som bl.a. fagott, oboe, valthorn, trumpet, klarinett, tvärflöjt. När vi fick vara med och dirigera fick vi lära oss hur man visar olika takter, hur man ökar och minskar både styrka och hastighet på musiken. Vi fick uppleva hur samma berättelse kan bli helt olika beroende på vilken musik som spelas, glad, sorgsen eller läskig. En upplevelse med ett riktigt härligt gäng som verkligen bjöd på sig själva så vi fick en spännande och intressant musiklektion tillsammans med Dirigenten, herr Drill, kompositören och blås-symfoniorkestern.

En stor eloge till alla barn i f-klass som visade att de vet hur man för sig när man är inbjuden att få uppleva musik. 




23 september 2016

Skogen


Idag gick vi till skogen. När vi var där fick vi veta att Camilla hade träffat Regin igen, han hälsade att häxorna hade hittat kartan som visar vägen till ljudens källa. Så nu håller häxorna på att lära sig läsa. 

När vi var i skogen så hjälptes vi åt att återberätta hela äventyret om när vi räddade Trulle och Trulle. Camilla skrev ner så att alla kan få berättelsen och klistra in i sin Berättarbok. Vi hann tyvärr inte leka i skogen den här gången men nästa vecka ska vi ha en lång lekstund i skogen. 

När vi kom tillbaka till skolan så var det några barn som svarade på de kommentarer som vi fått på bloggen. Stort tack till er som skrivit kommentarer för då blir det synligt för barnen att det finns en mottagare till det vi skriver samt att de får insikt i att man kan kommunicera via digitala medier. 

Vi var också till biblioteket och lånade böcker sen avslutade vi veckan med lite massage. 

Trevlig helg


21 september 2016

Oj oj vilket äventyr


Även fast det är en saga så kan det kännas som att det är på riktigt...

Idag har vi tränat på samarbete och problemlösning minsann. 
Vilken tur att vi hann rädda Trulle o Trulle innan häxorna kom och tog dem.

Vad som hände? Det får ni fråga era barn om. 

19 september 2016

Minnesträning

Idag fick vi i uppdrag av ugglan Regin att träna mer på att smyga. 



Medan sjörövarkaptenen gick och vaktade i skogen skulle barnen försöka ta sig en sträcka på stigen. 



När sjörövaren kommer gäller det att ligga blixtstilla för att inte bli upptäckt 



I slutet på stigen gällde det att memorera en hemlig kod och ta sig tillbaka till start. 




16 september 2016

Fredag


Undra vad vi ska göra idag?


Det var en samarbetsövning där vi skulle träna på att smyga, utan att bli upptäckta av Camilla. Syftet förutom att samarbeta och smyga är att träna uppmärksamhet som ett led i läsinlärning. För att lära sig att ljuda ihop bokstäver och lära sig läsa krävs det uppmärksamhet på hur de olika ljuden låter. 


När den här symbolen är framme berättar Camilla en saga, det kan kännas som att det är på riktigt men det är en saga. Vad jag berättade? Fråga era barn...


Sen gick vi till biblioteket och var och en fick låna en bok. Ta med dem tillbaka nästa fredag så lånar vi nya. Den som inte hunnit läsa klart boken får självklart ha den kvar ytterligare så många veckor som behövs. 

Trevlig helg

15 september 2016

Faddrar på besök

Som ett led både i vår satsning på faddergrupper och Hela Sörgård läser så kommer åk 4 att komma till oss ibland och läsa för oss. Även om fyrorna innan hade varit lite gruvsamma så tyckte de efteråt att det var jätteroligt. Flera av eleverna i f-klass hade ställt frågor och det hade blivit samtal om texten. 





Lgr11

Alla som arbetar i skolan ska medverka till att utveckla elevernas känsla för samhörighet, solidaritet och ansvar för människor också utanför den närmaste gruppen, 

Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla goda kamratrelationer samt känna tillhörighet och trygghet i elevgruppen. Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla och pröva sin identitet och sina uppfattningar i möte och samspel med andra. 

Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje elev få utveckla sina möjligheter att kommunicera och därmed få tilltro till sin språkliga förmåga. 

Undervisningen ska ta tillvara elevernas nyfikenhet och ge dem möjlighet att utveckla sitt intresse för och sin förmåga att kommunicera med tal och skriftspråk genom att ge dem möjligheter att läsa, lyssna på samt skriva och samtala om såväl skönlitteratur som andra typer av texter och händelser.

Undervisningen ska behandla följande centrala innehåll. Språk och kommunikation

  • Samtala om innehåll och budskap i olika typer av texter.

  • Berättande texter, sakprosatexter och texter som kombinerar ord, bild och ljud. 






14 september 2016




tilde ok elvir dåmskre blåg svar åsa emma moa 

 
vi ar letat bokstever.  ivar

 
vi trede römbär p et hlspand. emma

jipseplä. moa



 
jag har skrivit bå blågän. ivar


moa  emma 




08 september 2016

En helt vanlig torsdag

Vi började som vanligt med en följa John-runda följt av "namnträning" och samarbetsövningar. 



Uppdrag 1: Hur gör man för att förflytta en cykelslang runt hela cirkeln utan att släppa taget. Som vuxen gäller det att bita sig i tungan och inte ge några ledtrådar, utan låta barnen få klura själva. Praktisk problemlösning och samarbete. 






Uppdrag 2: Utan att prata med varandra ska ni ordna er i ett led där den som är kortast står först och den som är längst är sist. Praktisk problemlösning och samarbete med annan kommunikation än tal. 





Efter arbetsstunden fick alla barn varsin klädnypa, den är ett lånekort för att låna saker i förrådet. Ett sätt att träna ansvar, både för att hålla saker hela samt att ta ansvar för att återlämna saker men lånat .


Några lånade hästar, andra lånade bandyklubbor och mål eller kubb. 





När vi kom in fortsatte vi att arbeta med diagram och våra namn. Så här blev fördelningen på antal bokstäver i namnet när vi gjorde med 20 barn. 

Diagram kan se ut på olika sätt. 





Nu kan vi se vilka namn som har vilket antal bokstäver, vilka som är lika många och vilka det finns flest/färst av. 



På lekstunden var det några barn som fick ytterligare ett problem att lösa, sifferkort och klädnypor. Med gott samarbete hamnade alla siffror i rätt ordning, men hur gör man när det saknas en siffra?



Lgr11
Undervisningen ska ta sin utgångspunkt i det kunnande och de erfarenheter som eleverna tidigare har tillägnat sig, men också kontinuerligt utmana eleverna vidare genom att inspirera till nya upp täckter och kunskaper. I undervisningen ska eleverna erbjudas en variation av arbets sätt, uttrycksformer och lärmiljöer. I undervisningen ska eleverna genom leken ges möjlighet att utveckla kreativitet samt sin förmåga att samarbeta och kommunicera. Undervisningen ska uppmuntra och utmana eleverna att pröva egna och andras idéer, lösa problem och omsätta idéerna i handling. Därigenom ska eleverna ges möjlighet att utveckla kreativitet, nyfikenhet och tilltro till sin egen förmåga. Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla goda kamratrelationer samt känna tillhörighet och trygghet i elevgruppen. 



07 september 2016

Diagram


Idag har vi jobbat med diagram. Vilket antal bokstäver har vi i våra namn. Vilket antal finns det flest av och vilket finns det färst av. (Om era barn säger att det var 3 o 4 bokstäver i namnen så beror det på att denna bild är från andra gruppen). 


Lgr11
Undervisningen ska ta tillvara elevernas nyfikenhet och ge dem möjlighet att utveckla sitt intresse för matematik och förståelse för hur matematik kan användas i olika situationer. 

05 september 2016

Is- och solhandlingar

Vi har läst en bok som heter Tilda med is och sol. Tilda gör en hel del saker som inte är så snällt. Vi har pratat om vad som kan vara is- och solhandlingar samt hur vi vill ha det i f-klass. Barnen fick rent fysiskt flytta sig till is eller sol (olika delar av rummet) Först var det någon som skulle vara tuff och välja ishandlingar men när ingen annan följde med så ändrade den sig och alla barn tyckte att vi skulle ha solhandlingar. 


02 september 2016

Massage


Vi avslutade veckan med en massagestund, de flesta barnen deltog. Massage är ett bra sätt att bygga bra relationer och få positiva upplevelser tillsammans. Vi vuxna styr vem som masserar vem för att minska risken för utanförskap. 

Lgr11
Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla goda kamratrelationer samt känna tillhörighet och trygghet i elevgruppen. 

Faddergrupper

För att skapa trygghet arbetar vi ibland i faddergrupper så att barnen lär känna barn i åk 1-5. Idag gjorde vi olika samarbetsövningar. 


Hjulet, då ska vi tillsammans ta oss runt en bana både genom att stå vända mot varandra...


och vända från varandra, samtidigt som vi är formade som en cirkel. 


Sen gick vi som ett leddjur. 



Sista uppgiften var att försöka göra en så lång mänsklig kedja som möjligt. Hur lång den blev? Fråga era barn.